STEVIA, SHEQERI BIMOR



Sheqeri  bimor "Stevia" që nga dhjetori 2011 është licencuar në Bashkimin Evropian nën emrin  "shtesë e ushqimit 960".

Stevia ka 200-300 herë fuqinë ëmbëlsuese më shumë se saharoza dhe nuk përmban asnjë kalori.  Stevia  mund të përfaqësojë një alternativë për njerëzit me diabet në vend të përdorimit të sheqerit artificial diabetik.

Stevia është një bimë natyre e përhapur në Amerikën Jugore. Kjo bimë është e njohur si “barishtë e ëmbëlt” ose “barishtë e mjaltë”. Nuk është ndonjë zbulim i ri. Në Paraguaj është përdorur që moti. Vonesa deri tani ka qenë nga shkaku se në fillim Stevia kishte një aromë të rënd por që viteve të fundit është pastrauar në tërësi.

Edhe Stevia duhët përdorë me kontroll. Përdoruesi sygjerohet që të përdorë maksimalisht 4 miligram për një kilogram të peshës trupore. Stevia është me e ëmbël se saharoza për 200 deri 300 herë.

Stevia ka edhe indikacione tjera pozitive për shëndetin e diabetikëve, sidomos në uljen e tensionit të gjakut. Nuk shkakton Kariesin dhe nuk është kancerogjene.

stevia

lulëzimi i Stevia-s

ëmbëlsues nga Stevia

ëmbëlsues nga Stevia, gjithashtu


Kommentare