Sheqeri bimor "Stevia"
që nga dhjetori 2011 është licencuar në Bashkimin Evropian nën emrin "shtesë e ushqimit 960".
Stevia ka 200-300 herë
fuqinë ëmbëlsuese më shumë se saharoza dhe nuk përmban asnjë kalori. Stevia
mund të përfaqësojë një alternativë për njerëzit me diabet në vend të
përdorimit të sheqerit artificial diabetik.
Stevia është një bimë
natyre e përhapur në Amerikën Jugore. Kjo bimë është e njohur si “barishtë e ëmbëlt” ose “barishtë e mjaltë”. Nuk është ndonjë
zbulim i ri. Në Paraguaj është përdorur që moti. Vonesa deri tani ka qenë nga
shkaku se në fillim Stevia kishte një aromë të rënd por që viteve të fundit
është pastrauar në tërësi.
Edhe Stevia duhët përdorë
me kontroll. Përdoruesi sygjerohet që të përdorë maksimalisht 4 miligram për
një kilogram të peshës trupore. Stevia është me e ëmbël se saharoza për 200
deri 300 herë.
Stevia ka edhe indikacione
tjera pozitive për shëndetin e diabetikëve, sidomos në uljen e tensionit të
gjakut. Nuk shkakton Kariesin dhe nuk është kancerogjene.
stevia |
lulëzimi i Stevia-s |
ëmbëlsues nga Stevia |
ëmbëlsues nga Stevia, gjithashtu |
Kommentare
Kommentar veröffentlichen